Nietolerancja pokarmowa i alergiaOgromna liczba osób twierdzi, że cierpi na nietolerancję pokarmową lub alergie z tym związane, a niektórzy ludzie często używają „nietolerancji pokarmowej” jako społecznie akceptowanego sposobu mówienia, że ​​nie lubią pewnych produktów. Czy należysz do tej kategorii ludzi?

Z drugiej strony reakcje fizyczne na niektóre pokarmy są bardzo powszechne, ale w większości przypadków są one spowodowane nietolerancją pokarmową, a nie alergiami pokarmowymi. Często są one mylone, ponieważ mają podobne objawy. Ważne jest jednak, abyś był świadomy różnic w objawach alergii pokarmowych i nietolerancji. Warto to wiedzieć, ponieważ w rzadkich przypadkach mogą mieć poważne konsekwencje zdrowotne powodujące śmierć. Więc jaka jest różnica?

Co to jest alergia pokarmowa?

Alergie pokarmowe są rzadkie, dotykają tylko około 1-2% dorosłych, i chociaż są one częstsze u dzieci, niektóre z nich wyrastają z alergii, gdy się starzeją. Alergia występuje, gdy układ odpornościowy twojego organizmu błędnie pomyśli, że pewne białka w żywności są szkodliwe, co inicjuje system ochronny organizmu. Białko lub substancja pokarmowa powodująca alergię zwana jest alergenem.

Najczęstsze alergeny pokarmowe obejmują

  • Orzechy jak orzeszki ziemne i orzechy (orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, migdały, orzechy nerkowca i orzechy laskowe).
  • Owoce, w tym jabłka, jagody i brzoskwinie
  • Mleko
  • Jaja
  • Ryby i małże (kraby, homary i krewetki)

Reakcje alergiczne mogą wahać się od łagodnego do ciężkiego, w zależności od indywidualnych cech człowieka oraz ilości konkretnego alergenu. Objawy alergii pokarmowych występują zwykle natychmiast i dotyczą więcej niż jednego obszaru ciała w tym samym czasie, często występują objawy;

  • Układ pokarmowy: nudności, wymioty, skurcze żołądka i biegunka
  • Układ oddechowy: świszczący oddech, kaszel, przekrwienie i katar
  • Skóra: zaczerwienienie, obrzęk, wyprysk, pokrzywka

W najbardziej ekstremalnych przypadkach możesz mieć anafilaksję, która jest poważną reakcją alergiczną, która może często zagrażać życiu.

Co to jest nietolerancja pokarmowa?

Czy często odczuwasz wzdęcia lub skurcze żołądka po zjedzeniu niektórych pokarmów? Nietolerancja pokarmowa to trudność w trawieniu niektórych pokarmów z powodu niezdolności do rozbicia pewnych enzymów powodujących taką reakcję jelit. Nietolerancja pokarmowa różni się od alergii pokarmowych, ponieważ jest reakcją układu pokarmowego, a nie układu odpornościowego. Nietolerancja laktozy jest powszechną nietolerancją pokarmową, która występuje, gdy organizm nie jest w stanie strawić laktozy, czyli cukru znajdującego się głównie w mleku i produktach mlecznych.

Ludzie często pytają: „Czy powinienem usunąć z diety chleb i pokarmy zawierające węglowodany skrobiowe, aby unikać wzdęć?”

Jeżeli  jedzenie tych produktów powoduje wzdęcia i inne objawy trawienne, takie jak biegunka, wymioty i ból brzucha, oznacza to, że możesz być wrażliwy na pszenicę. Dlatego unikanie lub ograniczanie chleba i produktów skrobiowych, takich jak makarony i płatki zbożowe, może poprawić zdrową pracę jelit. Inne problemy zdrowotne spowodowane przez pszenicę to alergie na pszenicę i celiakię.

Ocena nietolerancji pokarmowej

pokarmy powodują objawyJako ludzie inaczej reagujemy na niektóre rodzaje żywności i napojów. Składnik, który może powodować problemy dla jednej osoby, może być całkowicie akceptowalny dla innej osoby. Zrozumienie własnych nietolerancji pokarmowych i ich wpływu na zdrowie i samopoczucie jest ważne, abyś dokonał najlepszego wyboru diety.

Sprawdź, jakie pokarmy powodują objawy i ogranicz ich spożycie do ilości, na którą organizm nie reaguje. Regularnie przechowuj szczegółowy dziennik żywieniowy, aby szybko znaleźć obraźliwe pokarmy. Naucz się czytać i rozumieć etykiety żywności poprawnie.

Kilka informacji o alergiach i objawach

  1. Objawy zależą od dawki – alergie pokarmowe mogą być spowodowane nawet niewielką ilością problematycznego pokarmu i występują za każdym razem, gdy jest on spożywany. Zaleca się, aby osoby z alergiami pokarmowymi całkowicie unikały tych produktów. Nietolerancja pokarmowa jest często zależna od dawki. Osoby nietolerujące pokarmu mogą nie mieć objawów, jeśli nie zjedzą zbyt dużej ilości złego pokarmu. Na przykład osoba z nietolerancją laktozy może pić mleko w kawie lub jedną szklankę mleka, ale zachoruje, jeśli wypije kilka szklanek mleka.

 

  1. Ludzie są różni – objawy alergii pokarmowej różnią się w zależności od człowieka, jedna osoba nie zawsze może odczuwać takie same objawy podczas każdej reakcji jak inna. Reakcje alergiczne mogą wpływać na skórę, drogi oddechowe, przewód pokarmowy i układ sercowo-naczyniowy, a alergie mogą się rozwijać z wiekiem.

 

  1. Eliminowanie problematycznych pokarmów – Jeśli jesteś pewien, że nie tolerujesz niektórych pokarmów, jedynym sposobem radzenia sobie z tym jest zaprzestanie spożywania problematycznych pokarmów na jakiś czas, następnie ponowne wprowadzenie małych ilości i sprawdzanie, czy mają wpływ na nasz organizm.

 

  1. Czy twoje objawy mogą być czymś innym?

Objawy nietolerancji pokarmowej są często bardzo podobne do objawów innych chorób, takich jak zespół jelita drażliwego, stres, lęk lub nieswoiste zapalenie jelit. Dlatego, jeśli regularnie masz biegunkę, wzdęcia, bóle brzucha lub wysypkę skórną, ale nie jesteś pewien ich przyczyny, skonsultuj się z lekarzem.

Lekarz może zdiagnozować przyczyny. W razie potrzeby przeprowadzą testy, takie jak badania krwi.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here