Witaminy i minerały dostarczamy wraz z pożywieniem
fot. Pixabay.com

O tym, ile witamin i minerałów, jest nam potrzebnych do dobrego zdrowia i właściwego funkcjonowania, decydujemy sami. Jest to kwestia bardzo indywidualna i najlepiej na podstawie obserwacji własnego organizmu stwierdzać, czy pojawiają się u nas jakieś niedobory. Te z kolei należy uzupełniać. Tylko w ten sposób zapewnimy organizmowi właściwe działanie.

Przeczytaj też: http://www.and1.pl/skad-czerpiemy-witaminy-i-mineraly/

Dlaczego potrzebujemy witamin i minerałów?

Zacznijmy od tego, że sami nie jesteśmy w stanie produkować ani witamin, ani minerałów. Dostarczamy je do organizmu wraz z pożywieniem i to od nas zależy, jak skomponujemy dietę, aby była bogata w te niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki. Warto więc przy układaniu jadłospisu wziąć te elementy pod uwagę.

Witaminy wspierają bardzo wiele istotnych procesów życiowych. Wpływają na rozwój fizyczny, pomagają zadbać o dobre samopoczucie, tworzą enzymy, biorą udział w produkowaniu energii, płynącej z pożywienia, poprawiają wydolność organizmu, regulują pracę hormonów oraz wspierają układ odpornościowy. Ich rola w naszym życiu jest więc nieoceniona. Niedobory witamin mogą prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych.

Podobnie rzecz ma się z minerałami. One również biorą udział w wielu procesach w naszym organizmie. Wapń pomaga w odbudowie i nadbudowie tkanki kostnej, magnez wspiera działanie układu nerwowego, żelazo tworzy hemoglobinę, niezbędną nam do prawidłowego transportowania tlenu do komórek. W przypadku minerałów warto również wzbogacić o nie dietę i mieć świadomość tego, w jakich produktach spożywczych należy ich szukać.

Suplementować witaminy i minerały czy dostarczać je wraz z pożywieniem?

Zarówno minerały, jak i witaminy warto przyjmować wraz z dietą. Nie jest to jednak taka prosta sprawa. Owoce i warzywa, długo przechowywane, tracą swoje witaminowe bogactwo. Sięgając po nie w warzywniaku, nie wiemy, jak długo były przechowywane. Ponadto w różnych procesach obróbkowych – smażeniu, pieczeniu, gotowaniu produkty spożywcze również tracą na mineralnej i witaminowej wartości. Na ich niedobory mogą wpływać również zwyczaje żywieniowe. I tak na przykład weganie czy wegetarianie mogą mieć problemy z uzupełnianiem podaży witamin i minerałów, które inni spożywają wraz z mięsem. Wówczas sięgnięcie po suplementy może okazać się niezbędne.

Zobacz też: http://cialomarzen.pl/prawdy-i-mity-na-temat-picia-sokow-z-warzyw-i-owocow/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here