Dieta przeciwgrzybicza

W przypadku schorzeń przewlekłych / w okresie przyjmowania leków wprowadzenie zmian w diecie, zawsze skonsultuj z lekarzem prowadzącym!

Dieta przeciwgrzybicza tworzy w organizmie środowisko, które nie sprzyja przerostowi nadmiernej flory grzybiczej w jelitach.

Produkty zabronione:

  • CUKIER: (we wszystkich postaciach): miód, dżem, produkty dla diabetyków, czekolada, cukierki, ciasta, torty, słodkie pieczywo, drożdżowe bułki i ciasta, soki i napoje gazowane z cukrem, budynie itp.
  • PRODUKTY Z BIAŁEJ MĄKI: białe pieczywo, tosty, makarony, naleśniki, niektóre wędliny, pierogi, również chleb z mąki mieszanej, zupy w proszku.
  • DROŻDŻE i wszelkie produkty zawierające drożdże
  • BIAŁY RYŻ
  • ALKOHOL: także słodkie wina, piwo.
  • SŁODKIE OWOCE:banany, winogrona, pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, morele, śliwki, gruszki, owoce suszone, kompoty.
  • SERY PLEŚNIOWE I ŻÓŁTE, MAJONEZ, KETCHUP, PRODUKTY FERMENTOWANE (m. in. sos sojowy)
  • SOKI W KARTONACH I BUTELKACH, PRZYPRAWY WIELOSKŁADNIKOWE
  • WSZYSTKIE DANIA GOTOWE PRZYRZĄDZANE METODAMI PRZEMYSŁOWYMI
  • ARTYKUŁY SPOŻYWCZE WYSOKOPRZETWORZONE, KONSERWY

Produkty dozwolone:

  • ZIEMNIAKI
  • KASZE, PŁATKI OWSIANE, KUKURYDZA (oprócz kasz pszennych)
  • RYŻ CIEMNY NIEŁUSKANY
  • PIECZYWO żytnie, orkiszowe na zakwasie, ryżowe
  • RYBY, MIĘSO (z wyjątkiem wieprzowiny) – wędliny drobiowe lub wołowe, najlepiej pieczone w domu.
  • JAJKA: jeśli nie są alergenem
  • WARZYWA: dobrze żuć
  • KWAŚNE OWOCE: jabłka, grejpfruty, kiwi
  • OLIWA Z OLIWEK: tłoczona na zimno
  • ZIARNA: dyni, słonecznika, siemię lniane
  • NAPOJE: woda (niegazowana), herbata (najlepiej ziołowa, lub czarna słabo parzona), herbaty owocowe jednoskładnikowe, soki naturalne wyciskane z warzyw lub kwaśnych owoców.
  • PRODUKTY MLECZNE: najlepiej jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii – dopuszcza się dopiero w drugiej fazie diety i tylko wtedy, gdy nie są alergenami. Wybierajmy raczej produkty z mleka koziego, owczego, a nie krowiego. Unikajmy mleka pasteryzowanego.
  • PIECZYWO: chleb żytni na zakwasie, chleb chrupki, chleb chrupki żytni (również
    z sezamem), wafle ryżowe.
  • MAKARONY RAZOWE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here