Właściwości odżywcze oraz zdrowotne paprykiSierpień i wrzesień to miesiące, w których na naszych stołach zaczyna królować papryka, jedno z bardziej popularnych warzyw należące do rodziny psiankowatych. Jego popularność wynika z faktu, że papryka ma liczne zastosowania, na przykład jako składnik sałatek, zapiekanek czy zup. Stanowi też bardzo często jeden z produktów, dzięki któremu wzbogaca się smak tradycyjnych kanapek. Jednak największą popularność zyskuje jako królowa sezonowego leczo chętnie przyrządzanego i spożywanego przez wielu Polaków. Paprykę wykorzystuje się też jako jedną z przypraw, dzięki której smak potraw staje się bardziej wyrazisty, szczególnie, jeśli mowa tu o jej ostrej odmianie. Ze względu na liczne właściwości papryki jej wybór jako składnika potraw czy przyprawy stanowi tak zwany zdrowy wybór.

Zdrowie ukryte w czerwonej papryce

Jedną z najpopularniejszych odmian papryki jest papryka czerwona charakteryzująca się swoim słodkawym smakiem, który stanowi prawdziwą ucztę dla niejednego podniebienia. Papryka czerwona ceniona jest między innymi za to, że stanowi bardzo ważny, a jednocześnie mało kaloryczny składnik pokarmowy. Ponad 90 % zawartości papryki czerwonej to woda, która współwystępuje z węglowodanami oraz niewielkimi ilościami białka i tłuszczu. Ze względu na niska kaloryczność papryka stanowi stały składnik wielu diet, w tym także odchudzających, na co ma wpływ fakt, że w sto gram papryki to tylko trzydzieści dwie kalorie. Z całą pewnością powinna ona znaleźć się w diecie osób dbających nie tylko o zdrowie, ale również o linię.

Zdrowotność papryki to bardzo duża zawartość witaminy C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także wzmocnienia jego odporności. Zdaniem dietetyków paprykę czerwoną jako źródło witaminy C powinno łączyć się produktami zawierającymi duże ilości żelaza, gdyż wpływa na jego łatwiejsze przyswajanie, co w konsekwencji stanowi profilaktykę występowania anemii.

Oprócz tego że papryka zawiera znaczne ilości witaminy C, jest też źródłem innych witamin, do których należy z pewnością zaliczyć: witaminę B6 przyczyniającą się do produkowania czerwonych krwinek; witaminę K1 mającą znaczny wpływ na przebieg procesu krzepnięcia krwi; witaminę E stanowiącą bardzo silny antyoksydant, dzięki któremu można pozbyć się z organizmu niebezpiecznych dla niego wolnych rodników oraz prowitaminę witaminy A (popularny beta karoten) znaną ze szczególnych właściwości zapobiegania chorobom wzroku. Ponadto w czerwonej papryce można odnaleźć także inne cenne składniki, a mianowicie kwas foliowy potrzebny szczególnie kobietom w ciąży oraz potas mający pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego serca.

Popularność papryki czerwonej nie wynika tylko z faktu, że jest ona bardzo wartościowym i bogatym w składniki odżywcze warzywem. Korzystanie z ukrytych w niej wartości to także potrzeba zaopatrzenia organizmu w związki będące antyoksydantami (kapsantynę, luteinę, luteolinę, kwercetynę) co ma znaczący wpływ na profilaktykę chorób nowotworowych oraz dotyczących układu sercowo- naczyniowego.

Ostra odmiana papryki czerwonej

Ostra odmianaOprócz czerwonej papryki słodkiej popularnością na rynku cieszy się również papryka czerwona ostra określana też mianem chili. Zawiera ona w swoim składzie bardzo duże ilości minerałów oraz witamin przydatnych organizmowi do jego właściwego funkcjonowania. Ze względu na specyficzny smak i charakterystyczne właściwości papryka ostra nie jest zbyt częstym gościem na stołach.

Papryka ostra powinna cieszyć się zainteresowaniem ze względu na zawartą w niej kapsaicynę, stanowiącą nieocenione źródło wielu właściwości o charakterze prozdrowotnym. Kapsaicyna jest szczególnie polecana osobom, które muszą zmagać się z nadwagą i otyłością, bowiem według licznie prowadzonych badań przyczynia się do zmniejszenia apetytu, a także przyspieszenia przemiany materii, co ma bezpośredni związek ze spalaniem tkanki tłuszczowej.

Ostra papryka a dieta

Spożywanie ostrej papryki ma wpływ na wiele procesów zdrowotnych zachodzących w organizmie, do których należy chociażby szybsze spalanie tkanki tłuszczowej, co jest bardzo ważne dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Należy jednak pamiętać, że samo w sobie spożywanie tego rodzaju papryki nie wystarczy do przeciwdziałania nadwadze i otyłości, bowiem osiągnięcia szczupłej sylwetki to konieczność przestrzegania zdrowej diety, a także prowadzenie aktywnego trybu życia, który według twórców najnowszej wersji piramidy żywieniowej powinien stanowić podstawę dnia codziennego każdego człowieka.

Chili nie dla każdego

Pomimo wspomnianych tu właściwości zdrowotnych papryki chili należy pamiętać, że nie każdy może ją spożywać, ponieważ ze względu na swój skład może przyczyniać się, szczególnie u osób wrażliwych, do wystąpienia dolegliwości o charakterze gastrycznym. Są one dość nieprzyjemne, bowiem objawiają się: bólami brzucha, wzdęciami, skurczami czy także uczuciem pieczenia. Ostrą paprykę powinny wyeliminować ze swojego jadłospisu osoby, u których zdiagnozowano zespół jelita drażliwego, szczególnie w przypadku, gdy po spożyciu pokarmu, którego była składnikiem, odczuwa się dolegliwości określane jako gastryczne.

Papryka w każdej postaci, także suszonej

Papryka to nieocenione źródło wielu witamin, dlatego wszyscy, którzy lubią jej smak, powinni korzystać z jej zdrowotnego dobrodziejstwa, wykorzystując ją do wielu potraw, w tym także kulinarnego eksperymentowania. Dotyczy to, zarówno papryki świeżej, jak i suszonej, ponieważ nie traci ona w tej postaci swoich właściwości i także dostarcza organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. Papryka jest jednym z warzyw, które powinno znajdować się w podstawowej diecie każdego człowieka bez względu na to, ile ma lat.

 

 

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here